Frølich på besøk ved frontlinjene i Ukraina.

"Vær modig og stå opp for det man tror på"

Skrevet av Mattias Røstad Jørum


Med byster av Winston Churchill og Alexander Hamilton på kontorpulten, er det ingen tvil om at Peter Frølichs kontor på Stortinget utstråler historisk ærefrykt. I anledning Churchills 150-årsjubileum har vi tatt en prat med Frølich om hans beundring for Churchill, hvordan den britiske statslederen har påvirket hans eget politiske virke, og hvem han mener fortjener å bli hedret med en Churchill-pris i dag.


Takk for at du tar deg tid til dette intervjuet, Peter. Kan du kan fortelle hvordan din interesse for Churchill begynte?

Det startet egentlig med en barndomsinteresse for slaget om Storbritannia. Jeg var helt besatt av krigsfly og lærte meg navnene på alle de ulike flyene. Spitfire var favoritten, og det ledet meg videre til historien om slaget om Storbritannia. Denne episke fortellingen om det godes kamp mot overmakten, hvor helter redder verden, fascinerte meg enormt. Selv ikke Hollywood kunne ha funnet opp en slik historie. Churchill stod frem som en spesielt sterk figur i denne historien, og min fascinasjon for hvem denne sammensatte personen var utviklet seg derfra.

Så inngangen til Churchill var egentlig via slaget om Storbritannia og hans rolle i å mobilisere til kamp?

Ja, det var nok der det startet. Jeg var så heldig at mine foreldre tok meg med til Cabinet War Rooms i ung alder. Å gå rundt der og se dette på nært hold gjorde et sterkt inntrykk på meg. For en ung sjel som allerede var fascinert av Storbritannia, var det utrolig å kunne se kartene og alle detaljene fra krigen. Dette gjorde historien levende for meg og forsterket min interesse for Churchill og hans lederskap under krigen.

Hvordan påvirket dette ditt syn på idealer og forbilder?

Jeg var aldri så opptatt av fotballspillere og slike forbilder. Det var idealene om å stå opp mot ondskap og mobilisere til innsats som traff meg. Jeg husker en plakat jeg fikk fra Cabinet War Rooms hvor det stod 'Let us go forward together.' Den hang på gutterommet mitt i mange år. For meg representerte Churchill et ideal om mot, utholdenhet og det å aldri gi opp, uansett hvor mørkt det ser ut.

Churchill var glad i og svært bevisst historie, og brukte dette aktivt som et retorisk grep, men også som en ledestjerne. Du er jo også historieinteressert, Peter, hvordan benytter du historien i ditt virke?

Jeg appellerer ofte til folks følelse av ansvar basert på hva generasjonene før oss har gjort. Under Ukraina-krigen har jeg minnet folk på at hver generasjon får sine utfordringer og må leve opp til ansvaret. Vi må kjempe for å gjenvinne den regelstyrte verdensordenen som ble etablert etter andre verdenskrig. Det gir en motivasjon for å støtte Ukraina og kjempe for frihet og rettferdighet. Ved å bruke historien som et verktøy, kan jeg knytte dagens utfordringer til tidligere tider og vise hvordan våre forfedre overvant sine kamper. Dette gir en dypere forståelse for hvorfor vi må handle nå og ikke gi opp.

Du har selv vært engasjert deg aktivt i Ukrainas kamp mot Russland. Hvordan har dette engasjementet utviklet seg?

Det har vært en gradvis utvikling. Jeg innså tidlig at eksemplets makt var viktig. Ved å gå foran gjennom handling har jeg håpet å kunne inspirere andre. Ifølge ukrainerne, er jeg den eneste vestlige politikeren som har vært ute i frontlinjen i Ukraina. Det har hatt en stor innvirkning på meg. Jeg tror også soldatene setter pris på besøk. Det er viktig å vise at vi står sammen med Ukraina i deres kamp for frihet, og ved å være fysisk til stede, ser de i alle fall at dette engasjementet er ekte og ikke bare tomme ord.

Churchill måtte navigere gjennom et minefelt av risiko under krigen. Hvordan håndterer du risiko i slike beslutninger?

Churchill var kjent for sin dumdristighet og vilje til å ta store sjanser. Jeg har tatt med meg hans lære om å være modig og stå opp for det man tror på, selv om det innebærer risiko. Å møte menneskene i frontlinjen gir en dypere innsikt og motivasjon. Når man ser  dem i øynene og hører deres historier, blir det klart hvor viktig det er å fortsette kampen. Det er også en måte å bygge troverdighet på overfor donorer og andre som støtter saken.

Når vi snakker om modige ledere, kommer jeg til å tenke på Boris Johnson. Han fortjener kritikk for mye, særlig Brexit. Men han har vært en viktig støttespiller for Ukraina, spesielt i de tidlige stadiene av krigen. Hans vilje til å gå foran og ta sjanser minner meg litt om Churchill, og jeg mener han fortjener en Churchill-pris for sin evne til å vise lederskap og være den første statslederen som dro til Kyiv etter krigen.


Teksten fortsetter etter bildet.

Peter Frølich har ved flere anledninger reist til Ukraina for å støtte de kjempende styrkene ved å overlevere nødvendig utstyr. Gjennom sine mange reiser har han bidratt med både materiell og moralsk støtte til dem som står på frontlinjen i konflikten. 

Er det flere du tenker har utmerket seg som verdige kandidater for en Churchill pris i lys av Ukraina-konflikten?

Det er flere personer som har utmerket seg. Jeg vil nevne Peter Pavel, den tsjekkiske presidenten, som har vist en bemerkelsesverdig handlekraft og besluttsomhet. Hans militære bakgrunn og forståelse for situasjonen har gjort ham til en «churchilliansk» lederfigur. Til slutt vil jeg nevne John McCain, som var en av de tidligste til å advare mot Putins ambisjoner og konsekvensene av vestlig apati. Han ville også vært en verdig mottaker av en slik pris.

Har du noen spesifikke taler eller sitater fra Churchill som du finner spesielt inspirerende?

Ja, de store talene hans, som 'We shall fight on the beaches,' 'Blood, toil, sweat, and tears,' og 'Never in the field of human conflict,' er alle utrolig inspirerende. De er retoriske mesterverk. Det er ikke bare de kjente delene av talene som er viktige, men også oppbyggingen og konteksten rundt dem. Churchill hadde en evne til å sette dagens hendelser i et historisk perspektiv. Han spiller på historiens tidligere invasjonsforsøk mot de britiske øyer, og at de har overvunnet umulige odds før. Han sammenlikner RAF-pilotene – The Few – med «ridderne av det runde bord».

Hvis Churchill hadde vært med oss her i dag, hvilket råd tror du han hadde gitt til deg?

Jeg tror han ville ha rådet oss alle til å ikke la oss true til stillhet eller overgivelse. Til tross for trusler og farer, må man stå opp for det som er riktig.. Churchill ville aldri akseptert at Vestens politikere lot seg skremme eller påvirke av Russlands trusler om «eskalering». Vi bør derfor utvide vår hjelp til Ukraina – uten flere selvpålagte restriksjoner. Han ville også avfeid alt vås om å tvinge Ukraina til forhandlinger med Putin. Kampen må vinnes gjennom styrke og motstand.

Takk for at du delte dine tanker og erfaringer, Peter. Det har vært veldig interessant å høre om din fascinasjon for Churchill og hvordan det har påvirket ditt virke.

Selv takk. Dere gjør en viktig jobb med å formidle kunnskap om Churchill. Det er viktigere enn på lang tid, vil jeg si. Selv ikke har en moderne Churchill til å lede oss, kan det fortsatt være god hjelp i å inspireres av originalen!

Denne plakaten prydet veggen på Frølichs gutterom i Bergen og var en viktig del av hans ungdomstid.